donderdag 15 mei 2014

perstekst

Rosa werd in 2010 getroffen door een eerste CVA, waarbij haar rechter lichaamshelft verlamd werd. Vorig jaar werd ze met een trombose opgenomen in het Jan Ypermanziekenhuis, deze keer was er sprake van ernstige motorische afasie. Rosa begrijpt wat de personen rondom haar vertellen, maar kan zich zelf niet meer uitdrukken. Sinds haar geboorte heeft ze een visuele beperking.

Deze twee gebeurtenissen hebben het leven van Rosa fundamenteel veranderd. De communicatieproblemen die er uit voortvloeiden zorgen voor miscommunicaties en frustraties. Er werd ons dan ook gevraagd een “communicatieschrift” te ontwerpen die deze problematiek aanpakt. Het was ten alle tijde belangrijk rekening te houden met de discretie die Rosa wenst omtrent dit hulpmiddel.

Onze oplossing is tweedelig. Enerzijds is er de placemat met antislipmateriaal waarop een bord kan gezet worden. Op die manier kan makkelijk met één hand gegeten worden zonder het bord te verduwen. De bovenkant is tegelijk een aanwijsbord met pictogrammen waarmee Rosa eenvoudige zaken kan communiceren. Tussen de anti-slip laag en het doek aan de achterkant kan men een weekschema kwijt. Op die manier is Rosa’s draagbare agenda nooit veraf.

Anderzijds is er op Rosa’s driepikkel een losneembare houder voorzien waarin de opgerolde placemat kan weggestopt worden. De houder kan op andere driepikkels geplaatst worden en is overtrokken met een kousenbroek om het mechanisme af te dekken. Het geheel heeft een rustige en elegante uitstraling die het stigma omzeilt.


Bij het product hebben we rekening gehouden met wie Rosa is, wat haar leefwereld is, en wie de belangrijkste personen zijn in haar leven. Het is een hulpmiddel volledig op maat van de cliënt gemaakt. Zo hopen wij dat de communicatie tussen Rosa en haar therapeuten/ familie op een vlottere manier verloopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten